Przejazd kolejowy (Może kiedyś moje słowa uratują mu życie) - Wersja do druku +- AutoWrzuta.pl (http://www.autowrzuta.pl) +-- Dział: Filmy i zdjęcia (http://www.autowrzuta.pl/forumdisplay.php?fid=189) +--- Dział: Filmy dotyczące samochodów ciężarowych. (http://www.autowrzuta.pl/forumdisplay.php?fid=194) +--- Wątek: Przejazd kolejowy (Może kiedyś moje słowa uratują mu życie) (/showthread.php?tid=13816) Strony:
1
2
|
Przejazd kolejowy (Może kiedyś moje słowa uratują mu życie) - zybi2008 - 20-08-2016 nie jestem żadnym nauczycielem ale kiedyś może wyjdzie mu to na dobre :okman: [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=o0ga0TffOQg[/youtube] Re: Przejazd kolejowy (Może kiedyś moje słowa uratują mu życ - Eragon - 20-08-2016 Hmmm, pewnie PESO mnie zmiesza z błotem jak zwykle, ale muszę, inaczej się uduszę.. @zybi, nie masz racji.. Niesłusznie chłopa zjechales.. Przecież sygnalizacja swietlna ma piewszenstwo nad znakami, skoro na tym przejeździe jest to znaku STOP po prostu nie ma.. Zacznie obowiązywać gdy sygnalizator i rogatki się zepsują.. @PESO - co ty na to ?? Wyciągnij artykuł z kapelusza.. Jedyne do czego można się przyczepić to, że TIR nie zwolnił przed przejazdem.. Co wy na to ?? Re: Przejazd kolejowy (Może kiedyś moje słowa uratują mu życ - zybi2008 - 20-08-2016 No fakt hock: tyle tylko że na filmiku widać tabliczkę że jest awaria , ale nawet gdyby nie było tej tabliczki i działały by światła rogatki , jaki sens miał by postawić tam znak STOP ??? Sorki myślałem że wszyscy wiedzą po co stoi znak stop na przejeździe z rogatkami i światłami , to chyba oczywiste że rogatki i sygnalizacja jest POPSUTA :!!!: :!!!: :!!!: ERAGON nie zawsze masz rację D Re: Przejazd kolejowy (Może kiedyś moje słowa uratują mu życ - Szofer - 20-08-2016 Eragon napisał(a):Co wy na to ?? @Eragon, no niestety ... wtopiłeś. Proponuję mniej sarkazmu względem PESO, ja się z nim także nie zawsze zgadzam, ale walczę na argumenty, a nie na uszczypliwości. Re: Przejazd kolejowy (Może kiedyś moje słowa uratują mu życ - Eragon - 20-08-2016 zybi2008 napisał(a):na filmiku widać tabliczkę że jest awariaQlva, na telefonie oglądałem filmik - sorry, macie rację. Tabliczka jest pod znakiem STOP .. :yahoo: Ale mimo wszystko - zahaczenie o przepisy da niektórym do myslenia zapewne. Mam nadzieje, że nie pójdzie ta nasza dyskusja na darmo.. :helou: Szofer napisał(a):wtopiłeś.No, zdarza się.. hock2: Szofer napisał(a):mniej sarkazmu względem PESOPrzecież nic nie mówię.. :okman: zybi2008 napisał(a):ERAGON nie zawsze masz racjęNie zawsze, a ty nigdy - nie masz prawa łamać regulaminu.. Popraw wpis kolorowy.. Nie mówiąc o ortografii na filmiku.. No comment.. :placzek: Re: Przejazd kolejowy (Może kiedyś moje słowa uratują mu życ - zybi2008 - 20-08-2016 Eragon napisał(a):zybi2008 napisał(a):Ale mimo wszystko - zahaczenie o przepisy da niektórym do myslenia zapewne. Mam nadzieje, że nie pójdzie ta nasza dyskusja na 1) Zahaczenie o przepisy nawet nie ma sensu bo ma się ni jak do oczywistego !!! 2) Niestety nie wiem czemu ale mój vegas nie zawsze chce pisać po polskiemu ś,ć, itd klikając z altem wyskakują mi inne komendy niestety 3) na telefonie też widać tabliczkę , sprawdzałem D Re: Przejazd kolejowy (Może kiedyś moje słowa uratują mu życ - PESO - 21-08-2016 Tak się akurat składa, że pracuję w firmie kolejowej. To mnie nauczyło respektu dla przekraczania wszystkich przejazdów kolejowych (zarówno strzeżonych jak i niestrzeżonych). Nawet w sytuacji gdy rogatki są podniesione a sygnalizacja nie zabrania nam wjazdu. Podzielę się z Wami, przykładami z mojej firmy z ostatnich 12 miesięcy, poniżej autentyczne kopie raportów jakie otrzymuję (usunąłem jedynie nazwiska i nazwy miejscowości) Cytat:Przykład 1: Cytat:Przykład 2: Cytat:Przykład 3: Poniżej zdjęcie z ostatniego przykładu: Pozdrawiam :helou: P.S. @Szofer dzięki :okman: @Eragon - myślę, że nikt tu nie jest Twoim osobistym wrogiem co nie znaczy, że zawsze musimy się we wszystkim zgadzać, a tak przy okazji zauważ, że w kwestii zawracania na skrzyżowaniu mieliśmy identyczne zdanie D Re: Przejazd kolejowy (Może kiedyś moje słowa uratują mu życ - PESO - 21-08-2016 Eragon napisał(a):Hmmm, pewnie PESO mnie zmiesza z błotem jak zwykle, ale muszę, inaczej się uduszę.. Rozumiem, że kwestia przejazdu kolejowego z filmu @Zibiego została rostrzygnięta ale przyznaje, że mnie zafrapowałeś. Czy mam rozumieć, że skoro zarówno rogatki jak i sygnalizacja na poniższym przejeździe są sprawne to wg Ciebie znak stop można zignorować. Czy tak? Możesz wskazać nie obrażając się na wszystkich jaki przepis o tym mówi? Re: Przejazd kolejowy (Może kiedyś moje słowa uratują mu życ - mcmac - 21-08-2016 tu możemy się opierać na ważności sygnałów wymienionej kilka postów wcześniej.....na wielu skrzyżowaniach z sygnalizacją stoją znaki podporządkowania i stopu, normalnie nikt nie zwraca na nie uwagi Re: Przejazd kolejowy (Może kiedyś moje słowa uratują mu życ - Eragon - 21-08-2016 PESO napisał(a):Możesz wskazać nie obrażając się na wszystkich jaki przepis o tym mówi? mcmac napisał(a):możemy się opierać na ważności sygnałów... czyli "hierarchii znaków i sygnałów drogowych" .. Cytat:Art. 5.Skoro znak B-20 "reguluje pierwszeństwo..." (chyba nie zaprzeczysz ??), to czemu nie zastosować sie tutaj do tego przepisu ?? Wiem, wiem.. Powiesz, że tory to nie droga, a przecięcie się torowiska z drogą nie jest zdefiniowane jako skrzyzowanie.. Fakt, literalnie nie jest, ale przecież zasady pierwszeństwa są na takim przecięciu/skrzyżowaniu ustalone.. Ja jednak byłbym za stosowaniem się do tego przepisu.. W sumie niewiele się stanie jeśli pojazd się zatrzyma przed przejazdem, ostrożności nigdy za wiele.. Czyli praktycznie możemy mieć inne zdanie, a prawda będzie tego co przeżyje na tym przejeździe.. D P.S. wrzucę fotkę przejazdu 'prawidlowego" czyli ze światłami ale bez STOPu.. Jak zrobię.. Re: Przejazd kolejowy (Może kiedyś moje słowa uratują mu życ - Kamyk - 22-08-2016 Tylko tak się zastanawiam co do zastosowania tego przepisu... Gdy mamy skrzyżowanie ze znakiem STOP i działającą sygnalizacją to wiadomo, że znak nie obowiązuje gdyż zasady pierwszeństwa reguluje właśnie ta sygnalizacja. W przypadku przejazdu kolejowego, sygnalizacja niejako reguluje zasady pierwszeństwa dopiero gdy nadaje sygnał czerwony "stój". Gdy jest wyłączona to przecież nie nadaje sygnału zielonego - wyłączona de facto o niczym nie mówi, więc stosujemy się do znaków. Tak ja bym to widział Inna sprawa, że taka debata nie powinna mieć w ogóle miejsca gdyż znak STOP, według rozporządzenia umieszcza się "przed przejazdem kolejowo-drogowym kategorii D, na którym nie są zachowane warunki widoczności na przejeździe kolejowo-drogowym, przed przejazdami kolejowo-drogowymi kategorii A, B i C, w przypadkach określonych w załączniku nr 4 do rozporządzenia". Załącznik nr 4 mówi, o sposobie zabezpieczania przejazdu gdy nie działają urządzenia. Czyli przejazd z działającymi zabezpieczeniami i znakiem STOP jest oznakowany nieprawidłowo. Ale uważać warto |