Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
co jeździ po drogach
Peter napisał(a):... i zastanawiam się, czy to jest w ogóle zgodne z naszymi przepisami dotyczącymi oświetlenia pojazdów ???

Pomijam już fakt, co te "jednookie" światła przeciwmgielne doświetlają Tongue
Doświetlają drogę na zakrętach, po włączeniu kierunkowskazu lub na zakręcie włącza się halogen z jednej strony. Ale dlaczego w dzień ??? i czy jest na to jakiś przepis to nie mam pojęcia Confusedtpsml:
W pracy szeryf w sklepie internetowym <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.italcar24.pl">http://www.italcar24.pl</a><!-- m -->
dla znajomych Luka
[Obrazek: us-fan.png]

Odpowiedz
italcar24pl napisał(a):Doświetlają drogę na zakrętach, po włączeniu kierunkowskazu lub na zakręcie włącza się halogen z jednej strony.
W teorii wszystko jest piękne - doświetlanie zakrętów, lepsza widoczność itp, w praktyce te światła świecą tak blisko, że jadąc w nocy nie ma właściwie żadnej różnicy. No chyba że ktoś patrzy nie dalej niż 3 metry przed maskę, to może mu to coś daje. Jedyne sensowne rozwiązanie to ruchoma soczewka reflektora, ale to kosztuje - w cenie merca s-klasy można to utopić, ale w tanich autach to już znaczący koszt. Takie pseudo doświetlanie przeciwmgielnym to tylko tani półśrodek, bardziej działający na psychikę kierującego niż dający rzeczywiste korzyści. Do tego niebezpieczny, np na rondzie takie zapalenie halogenu może być zinterpretowane jako kierunkowskaz, jak koś się śpieszy i nie patrzy uważnie to wyrwie do przodu i przydzwoni, stłuczki z tego powodu nie widziałem ale parę razy spotkałem się z tym, że kierowca stojący przede mną ruszał i kiedy się zorientował że to nie kierunkowskaz zatrzymywał się znowu. Wg mnie takie pseudodoświetlanie zakrętów powinno być zakazane właśnie ze względów bezpieczeństwa, jak ktoś chce to niech to robi przy pomocy normalnych reflektorów, wtedy rzeczywiście to będzie działać i uniknie się nieporozumień.

Odpowiedz
My w viki mamy doświetlanie zakrętów i spisuje się ono doskonale - jednak jest ono umiejscowione w reflektorze a żarówka skierowana jest pod kątem około 70 stopni. Jak dla mnie bardzo przydatna rzecz - nie dość, że włącza się doświetlanie to jeszcze soczewka kierunkuje strumień światła w stronę, w którą się skręca.
Doświetlanie jest żarówką białą H1 więc nie rozumiem jak można to pomylić z kierunkowskazem.
Jedyne pseudo doświetlanie to zgodzę się, za pomocą światła przeciwmgielnego - pic na wodę fotomontaż, żeby podnieść cenę samochodu.
Stan pkt 0

Odpowiedz
No i o takim czymś mówię - w drogich autach luksusowych jest to ruchoma soczewka, może być też takie rozwiązanie o którym piszesz, jedno i drugie działa jak należy bo cały czas świeci reflektor, ale niektórzy producenci wpadli na pomysł cięcia kosztów i używają do tego świateł przeciwmgielnych tak jak widać na filmie, a to wg mnie poroniony pomysł.

Odpowiedz
Nie posiadam doświetlania zakrętów, ale posiadam halogeny. Nie każde doświetlanie halogenami jest badziewne. U mnie halogeny po włączeniu znacznie rozszerzają pole widzenia. Nie muszą świecić daleko, ale wystarczająco dobrze świecą na boki, aby miało sens użycie ich do doświetlania. Często z nich korzystam przy skrętach jak jest ciemno a drogi nie znam, coby się nie wpakować w jakąś niespodziankę.
Badziewne układy doświetlania działają również za dnia. Właściwie skonstruowane uruchamiają się dopiero wieczorem.

Odpowiedz
italcar24pl napisał(a):
Peter napisał(a):... i zastanawiam się, czy to jest w ogóle zgodne z naszymi przepisami dotyczącymi oświetlenia pojazdów ???

Pomijam już fakt, co te "jednookie" światła przeciwmgielne doświetlają Tongue
Doświetlają drogę na zakrętach, po włączeniu kierunkowskazu lub na zakręcie włącza się halogen z jednej strony. Ale dlaczego w dzień ??? i czy jest na to jakiś przepis to nie mam pojęcia Confusedtpsml:

W przytoczonym przykładzie (octavia II) doświetlanie działa tylko z włączonymi światłami mijania. W innych markach też.
Doświetlanie można ustawić od zapalenia kierunkowskazu lub od skrętu kołami.
U mnie mam ustawione od skrętu kół.
[Obrazek: us-fan.png]

Odpowiedz
Gdyby ktos miał jakieś dane prawne dotyczące tych dodatkowych swiateł to byłbym wdzięczny o namiary..
Do tych co mają - jest mozliwość wyłączenia tego badziewia, aby w dzień nie świeciło??

W/g obowiązującego prawa jazda na światłach przeciwmgielnych w normalnych warunkach pogodowych jest zakazana, a na jednym to już wcale.. Czyli wykorzystywanie "halogenów" do tego celu jest niezgodne z naszymi normami.. Jakieś dodatkowe, niezależne lampki jeszcze można zrozumieć, ale oczywiście tylko po zmroku..

Odpowiedz
Peter napisał(a):No i kolejna sprawa, to skuteczność takiego doświetlania z halogena umieszczonego w zderzaku 25 cm nad ziemią? Jaki "to" może mieć zasięg?
Dla mnie to jest taki "choinkowy gadżecik" Smile
Tu nie chodzi o zasięg światła w dal. W doświetlaniu zakrętów chodzi o poszerzenie strumienia światła na boki, aby lepiej było widać w co wjeżdżasz. Taki halogen 25 cm nad ziemią może świecić 10m do przodu, ale dawać np. o 1m więcej światło na bok i właśnie blisko samochodu. Ten 1m to bardzo dużo, bo wiesz czy wjeżdżasz w rów czy na mostek. Innym słowem takie doświetlanie ma za zadanie zlikwidowania nieoświetlonego pola tuż przed i z boku auta.

Odpowiedz
Peter napisał(a):Dla mnie to jest taki "choinkowy gadżecik"
Dokładnie .. też tak uważam..
Peter napisał(a):takie doświetlanie zakrętów powinno być włączane opcjonalnie
Tak, tak.. Może ktoś posiadający odpowie czy mozna to wyłączyć/włączyć - nie mogę zrozumieć czemu to świeci w słoneczny dzień ..

Odpowiedz
silvox napisał(a):Tak, tak.. Może ktoś posiadający odpowie czy mozna to wyłączyć/włączyć - nie mogę zrozumieć czemu to świeci w słoneczny dzień ..
U mnie to jest na zasadzie: światła w pozycji off - nie doświetla, w pozycji ON - doświetla. Z tym, że ja mam w aucie ustawione, że światła zapalają się automatycznie więc w takiej sytuacji jest możliwość aby za dnia nie doświetlać.
Stan pkt 0

Odpowiedz
Zobaczcie na to Tongue
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.sadistic.pl/szalony-farmer-na-krajowej-46-vt191729.htm">http://www.sadistic.pl/szalony-farmer-n ... 191729.htm</a><!-- m -->

Odpowiedz

Skocz do:

Browsing: 2 gości