Liczba postów: 5,257
Liczba wątków: 60
22
(09-04-2017, )sergiej napisał(a): 3) No chyba sam wcześniej pisałeś, i to nie raz, że także widzisz współwinę, więc się chyba zgadzamy, przynajmniej częściowo.
Tak, napisałem, że wg prawa winni są obaj kierujący i z tego się nie wycofuję. Jednak nie ma mowy o tym, by w tej konkretnej sytuacji policjant pozostał bezkarny.
Jeśli jednak oceniam zachowanie obu panów, to uważam, że kierowca-kamerzysta popełnił błąd ... natomiast policjant wykazał się skrajną głupotą, która w głównej mierze, właśnie jego mogła wysłać na drugi świat.
Punkty ? Jak pozyskam, to się pochwalę.
Moja kamera: mini 0806
22
(10-04-2017, )geos napisał(a): a dywagacje leca jakby dostęp do akt był otwarty
To nie są dywagacje ... oceniłem postępowanie policjanta-samobójcy. Kurcze, mam na karku przeszło milion kilometrów (dla jednych mało, dla innych dużo), ale nigdy nie nastawiłem się na takiego strzała ... może nie dlatego, że szanuję własne zdrowie i życie, ale że jestem odpowiedzialny za najbliższych.
22
(10-04-2017, )sergiej napisał(a): @Szofer,
Nie ma takich co nie popełniają błędów, a całokształt się ocenia dopiero po zakończeniu kariery. 
A tu coś dla Ciebie Szofer, pewnie Ci się spodoba, jeśli jeszcze nie widziałeś:
W 100% się z Tobą zgadzam, w szczególności o momencie oceny kariery kierowcy :-)
Za film uprzejmie dziękuję, faktycznie, przypadł mi do gustu :-)
Szkoda, że nikt o odpowiednich uprawnieniach, nie udzielił "pochwały" jego "bohaterowi". ... wiem, gdybam.
22
Prezentuję podobny materiał do ostatnio omawianego ... pan z mazdy zmieniał pas ? Nie, nic z tych rzeczy, pan z mazdy zdecydował się skręcić w lewo ... zrobiłem wszystko, aby nie być bohaterem polskich dróg i ... udało się :-)
[Wideo:
https://www.youtube.com/watch?v=6Yyv4EYZ...e=youtu.be]
Ponownie zabawię się w sąd ... wg mnie obaj uczestnicy wypadku przyczynili się do jego zaistnienia.
[Wideo:
https://www.youtube.com/watch?v=FvXgj-A7BQE]
22
(12-04-2017, )PESO napisał(a): W drugim przypadku ja też pozwolę sobie zabawić się w sąd. Wg mnie winę ponosi tylko i wyłącznie kierowca focusa, który wyjeżdżając z parkingu wjechał alfie wprost przed maskę.

Mam nadzieję, że sprawa trafi do dociekliwego biegłego ... alfa nie jechała 50-ką, a co najmniej "bezpieczną" 80-ką, jak nie lepiej.
Liczba postów: 599
Liczba wątków: 7
24
Popatrzcie, że ten z Forda, w trakcie wjazdu na asfalt, nie spojrzał w prawo - (hipotetyczna) wcześniejsza ocena odległości do Alfy, okazała się niewystarczająca.
Jak dla mnie, wina kierującego Fordem.
Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.
Nie skreślaj życia tak prędko ! Żyj i pozwól żyć innym !
22
(12-04-2017, )hsurim napisał(a): Popatrzcie, że ten z Forda, w trakcie wjazdu na asfalt, nie spojrzał w prawo - (hipotetyczna) wcześniejsza ocena odległości do Alfy, okazała się niewystarczająca.
Jak dla mnie, wina kierującego Fordem.
Każdy ma prawo do swojego zdania. Powiedz jednak, czy kierowca alfy przekroczył dopuszczalną prędkość, czy też nie ?
22
W tym miejscu zacytuję SN:
Zasada ograniczonego zaufania oznacza, iż każdy uczestnik ruchu może zakładać, iż inni będą przestrzegać zasad ruchu drogowego, chyba że okoliczności wskazują na coś odmiennego. Zasada ta oznacza, że kierowca może zakładać przestrzeganie przepisów przez innego współuczestnika ruchu, chyba że jego zachowanie wskazuje na coś innego (tak Sąd Najwyższy w orzeczeniu z 6 czerwca 1962 r. o sygn. Rw 589/62)
Liczba postów: 1,519
Liczba wątków: 6
17
wyjeżdżajacy fordem miał obowiązek ustąpić pierwszeństwa alfie...kodeks nie określa czy alfa ma jechać prawidłowo czy nie....
0 pkt
22
(12-04-2017, )mcmac napisał(a): wyjeżdżajacy fordem miał obowiązek ustąpić pierwszeństwa alfie...kodeks nie określa czy alfa ma jechać prawidłowo czy nie....
Też rozwalasz auta, których kierowcy wymusili na Tobie pierwszeństwo przejazdu ? Ja nie ... teraz nie chce mi się iść po kartę z kamery, bo bym to zilustrował sytuacją z mijającego dnia. Filmik wrzucę jutro.
Liczba postów: 1,519
Liczba wątków: 6
17
Szofer ,nie chodzi o to czy rozwalam czy nie, tylko o klasyfikację prawną....sam napisałeś "których kierowcy wymusili na Tobie pierwszeństwo przejazdu"...sprawa jasna, focus wymusił, oddzielną sprawą jest prędkość alfy, o ile da się stwierdzić ile jechała
0 pkt