Witaj! Logowanie Rejestracja

Ankieta: Czy jestes zadowolony z tej kamery?
TAK
NIE
Ciagle sie zastanawiam nad zakupem...
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Viofo A129 [Sony Starvis IMX291 + Novatek NT96663]
Ja żadnych strat nie zauważam, ale włącz i sprawdź po swojemu.

Poszło mobilnie.

Odpowiedz
Dzięki za odpowiedzi.
Potestuję WDR w takim razie i zobaczę jak to działa. A co do V to jak mam przyciemniane szyby z tyłu to ustawiać czy też nie ruszać i zostawić na zero?

Odpowiedz
Zostaw. Też mam ciemną szybę i wszystko widać bardzo ładnie.

Poszło mobilnie.

Odpowiedz
U mnie WDR stanowczo polepsza ilość widzialnych szczegółów na obrazie (wieczory, noc, poranki).
W dzień nie widzę żadnej różnicy ani na + ani na -.
Polecam również potestować, bo to nie kamera na wakacje a rejestrator zdarzeń wokół auta. Im więcej widać tym lepiej.
Mylić się jest rzeczą ludzką, więc popraw mnie jeśli się mylę Tongue

Było: Eyes Tongue
Było: A119S GPS + Evo128GB + Graphene
Jest: A129Duo GPS + Evo256GB + Graphene

Odpowiedz
Cześć!

Od niedawna jestem posiadaczem ww. kamerki i mam mały problem - firmware najnowszy v1.5 i o ile we wcześniejszym 1.3 była jeśli dobrze pamiętam opcja, że gdy zabraknie pamięci to nadpisuje najstarsze nagrania to teraz tego nie widzę... Problem jest z tego względu, ze posiadam kartę Samsung EVO (pomarańczowa) SDXC, która domyślnie jest exFAT i średnio się dogadują. Jak sformatuję na komputerze na FAT32, to wszystko gra ale dzisiaj po raz pierwszy skończyła mi się pamięć i kamerka zapytała o formatowanie karty. Potwierdziłem i był koniec nagrywania bo w kamerce formatowanie średnio działa... Jest jakaś możliwość przywrócenia poprzedniego oprogramowania albo włączenie nadpisywania w jakiś sposób żeby nie musieć formatować po skończeniu się pamięci?

Druga sprawa to tryb parkingowy - z tego co wiem to na wyposażeniu jest kondensator, który na ileś tam wystarcza. Jak ten tryb parkingowy de facto działa? Przepraszam za głupie pytanie ale jestem laikiem w tym temacie Smile

Bardzo dziękuję za odpowiedzi Smile

Odpowiedz
O ile pamiętam, to "nagrywanie w pętli" (Loop Recording) jak ustawione masz na OFF, to nagrywa tylko do zapełnienia karty. W innym przypadku nagrywa ustawione długości plików (1-10min) z nadpisywaniem najstarszych.
Prawdopodobnie w komputerze coś nie zagrało przy formatowaniu do fat32.
Czemu uważasz, że "w kamerce formatowanie średnio działa"?
Możesz przywrócić każde firmware, nawet starsze. Musisz mieć tylko plik i postępować jak przy aktualizacji.
Kondensator nie służy do podtrzymywania napięcia w trybie parkingowym, tylko pozwala na poprawne zapisanie pliku przy wyłączeniu kamery.
Tryb parkingowy w tej kamerze można podzielić na kilka rodzajów. Przeczytaj post #1.
W skrócie może działać jako:
- time-lapse (zapisywanie klatek co ileś sekund, ale bez dźwięku - nie polecam),
- automatyczne wykrywanie zdarzenia (zapis następuje z opóźnieniem - nie polecam),
- low-bitrate (ciągłe nagrywanie z dźwiękiem)

Odpowiedz
Właśnie w komputerze formatuje dobrze (chociaż muszę to robić za pomocą zewnętrznego programu bo systemowo nie mam możliwości formatu do FAT32). A z kolei z kamerce po prostu formatowanie karty nie działa - dzisiaj jak zapytało to po formacie "błąd karty", a po wrzuceniu do komputera ta karta wyglądała, jakby nie była w ogóle sformatowana. Więc tak to u mnie wygląda Smile

Dzięki, jutro zobaczę loop recording bo w sumie nie wiem czy mam włączone, czy nie.

Co do parkingowego to dzięki, wytłumaczyłeś mi Smile

Czyli rozumiem, że jeśli chcę mieć nagrywanie parkingowe, to muszę się wpiąć, gdzie mam 5V cały czas albo powerbank?

Odpowiedz
(28-12-2018, )lesiu155 napisał(a): A z kolei z kamerce po prostu formatowanie karty nie działa - dzisiaj jak zapytało to po formacie "błąd karty", a po wrzuceniu do komputera ta karta wyglądała, jakby nie była w ogóle sformatowana.

Karta oryginalna? Gdzie kupiona? Ile kosztowała? Wrzuć fotki.

(28-12-2018, )lesiu155 napisał(a): Czyli rozumiem, że jeśli chcę mieć nagrywanie parkingowe, to muszę się wpiąć, gdzie mam 5V cały czas albo powerbank?

Generalnie do uzyskania trybu parkingowego low-bitrate służy przewód Viofo Hardwire 3-żyłowy (załączanie po wyłączeniu zapłonu) lub bez tego kabla (załączanie po 5 minutach od braku ruchu). Kamera działa na napięciu 5V, więc nie pomyl się i nie podłącz bezpośrednio pod 12V.

Odpowiedz
(28-12-2018, )lesiu155 napisał(a): Czyli rozumiem, że jeśli chcę mieć nagrywanie parkingowe, to muszę się wpiąć, gdzie mam 5V cały czas albo powerbank?

Zgadza się, ale jak włączysz się w stałe zasilanie, to szybko zakatujesz akumulator. Możesz dokupić kabel z modułem, który zabezpieczy akumulator i odłączy kamerkę przy zadanym poziomie rozładowania akumulatora, ale to doraźne rozwiązanie raczej, dobre jeśli masz garaż i parkujesz w pracy na monitorowanym parkingu. 
Jeśli chcesz na całą noc monitoring, to albo dedykowane powerbanki typu Cellink Neo9, albo zwykły powerbank. Znajdziesz wcześniej w tym wątku.

Odpowiedz
Odnośnie formatowania karty:
https://support.viofo.com/support/soluti...crosd-card-

Odpowiedz
(28-12-2018, )marekelb napisał(a):
(28-12-2018, )lesiu155 napisał(a): A z kolei z kamerce po prostu formatowanie karty nie działa - dzisiaj jak zapytało to po formacie "błąd karty", a po wrzuceniu do komputera ta karta wyglądała, jakby nie była w ogóle sformatowana.

Karta oryginalna? Gdzie kupiona? Ile kosztowała? Wrzuć fotki.

Generalnie do uzyskania trybu parkingowego low-bitrate służy przewód Viofo Hardwire 3-żyłowy (załączanie po wyłączeniu zapłonu) lub bez tego kabla (załączanie po 5 minutach od braku ruchu). Kamera działa na napięciu 5V, więc nie pomyl się i nie podłącz bezpośrednio pod 12V.

Kupiona tu:
karta

Fotek rzeczywistych nie mam na chwilę obecną, made in Taiwan na pewno.

Z napięciem to spokojnie, nie pomylę się, coś tam mam do czynienia z elektroniką Smile Jedynie jak długo jest w tym trybie "czuwania" na "baterii"? Bo póki co mam to pod zapalniczkę podpiętą kamerkę zwykłym kablem USB co był dołączony.

A to formatowanie w kamerce jak na filmiku, co podesłałeś to właśnie nic nie daje przy tej karcie. IMO TTTM i tyle, jak na komputerze zrobię format to jest wszystko ok. Do czasu aż w kamerce go nie zrobię, jak kupiłem i wsadziłem to nie działała i też nie wiedziałem o co chodzi bo formatowanie w kamerce nie dawało efektów.

@brzoza
Parking mam zamknięty więc ten tryb to jedynie jak pojadę od czasu do czasu na zakupy, tak to samochód sobie stoi 2 tyg. na parkingu i raczej się nie boję, że coś może się stać.

Odpowiedz
(28-12-2018, )lesiu155 napisał(a): Kupiona tu:
karta

Fotek rzeczywistych nie mam na chwilę obecną, made in Taiwan na pewno.

Zobacz co kupił kiedyś @pcstore
http://www.autowrzuta.pl/showthread.php?...#pid267965

i co @pizdys pisał
http://www.autowrzuta.pl/showthread.php?...#pid267443

Pachnie mi to podróbką.
Powinno być Made in Philippines
Brzegi powinny być białe.
Bez fotek i sprawdzenia w h2testw.exe dalej nie ruszymy, ale dobrze by było jakbyś odnośnie karty pisał już w odpowiednim wątku
http://www.autowrzuta.pl/showthread.php?tid=14360

(28-12-2018, )lesiu155 napisał(a): Jedynie jak długo jest w tym trybie "czuwania" na "baterii"? Bo póki co mam to pod zapalniczkę podpiętą kamerkę zwykłym kablem USB co był dołączony.

Zależy od pojemności baterii.
Zobacz tu.

Odpowiedz
Być może i podróba, brzegi są białe i linii jest więcej niż 2 z tyłu. Trudno, kamerki raczej mi nie uwali Smile Jedynie co, to zobaczę z tym loop recordingiem, jak zabangla to póki będzie działało, to nie będę się tego czepiał. A jak zdechnie, to zdechnie Smile

Czyli tryb parkingowy nie będzie działał bez ciągłego podłączenia do zasilania albo powerbanka, wszystko jasne, dzięki! Smile

Odpowiedz
Polecam Adapter BlackVue Magic Ultra Battery B-124. Mam w trzech autach i jest niezastąpiony wraz z viofo A129 GPS DUAL.

Odpowiedz
W tej cenie jest Cellink Neo9 o pojemności 9000mAh zamiast 6000. Poza tym, o ile dobrze pamiętam z forum, to Cellink robi baterie dla BlackVue.

Odpowiedz
(29-12-2018, )lesiu155 napisał(a): Być może i podróba, brzegi są białe i linii jest więcej niż 2 z tyłu. Trudno, kamerki raczej mi nie uwali Smile

Zrób ten test koniecznie w h2testw.exe. Podałem Ci linka do ściągnięcia. Będzie wiadomo też, czy pojemność się zgadza.

(29-12-2018, )lesiu155 napisał(a): Czyli tryb parkingowy nie będzie działał bez ciągłego podłączenia do zasilania albo powerbanka, wszystko jasne, dzięki! Smile

Możesz spróbować na akumulatorze samochodowym, ale z czasem może zostać "zajechany" przez kamerę na postoju. To tak jakbyś ciągle zostawiał zapaloną lampkę w samochodzie. Gdybym miał osobiście używać sporadycznie trybu parkingowego, to pewnie wybrałbym to rozwiązanie, ale wtedy kup sobie woltomierz samochodowy np. taki wpinany do gniazda zapalniczki i będziesz wiedział w jakiej kondycji jest akumulator lub z zasilaniem USB, ale wtedy koniecznie markowy. No i trzeba w miarę dużo jeździć, żeby akumulator się naładował. W innym przypadku polecam tylko niezależne zasilanie.
Tu przeczytaj o trybach parkingowych, ale też o eksploatacji akumulatora.
http://www.autowrzuta.pl/showthread.php?tid=14329

Każdy ma inną potrzebę używania kamery i zasobność portfela, więc po zapoznaniu się z tematami musisz sam określić, co będzie najbardziej Ci odpowiadało.

Odpowiedz
(29-12-2018, )marekelb napisał(a):
(29-12-2018, )lesiu155 napisał(a): Być może i podróba, brzegi są białe i linii jest więcej niż 2 z tyłu. Trudno, kamerki raczej mi nie uwali Smile

Zrób ten test koniecznie w h2testw.exe. Podałem Ci linka do ściągnięcia. Będzie wiadomo też, czy pojemność się zgadza.

(29-12-2018, )lesiu155 napisał(a): Czyli tryb parkingowy nie będzie działał bez ciągłego podłączenia do zasilania albo powerbanka, wszystko jasne, dzięki! Smile

Możesz spróbować na akumulatorze samochodowym, ale z czasem może zostać "zajechany" przez kamerę na postoju. To tak jakbyś ciągle zostawiał zapaloną lampkę w samochodzie. Gdybym miał osobiście używać sporadycznie trybu parkingowego, to pewnie wybrałbym to rozwiązanie, ale wtedy kup sobie woltomierz samochodowy np. taki wpinany do gniazda zapalniczki i będziesz wiedział w jakiej kondycji jest akumulator lub z zasilaniem USB, ale wtedy koniecznie markowy. No i trzeba w miarę dużo jeździć, żeby akumulator się naładował. W innym przypadku polecam tylko niezależne zasilanie.
Tu przeczytaj o trybach parkingowych, ale też o eksploatacji akumulatora.
http://www.autowrzuta.pl/showthread.php?tid=14329

Każdy ma inną potrzebę używania kamery i zasobność portfela, więc po zapoznaniu się z tematami musisz sam określić, co będzie najbardziej Ci odpowiadało.

Na 100% jest to podróbka. Kupowałem od tego samego sprzedawcy. Po tygodniu przestała działać.
Ja bym na twoim miejscu ją zwrócił.

Odpowiedz
Witajcie

Ja ostatnio zakupiłem A129 i według mnie znalazłem błędy w sofcie 1.5.
Przy opcjach time-laps i low-bitrate w trybie parkingowym kamera nagrywa cały czas, bez względu na wykryty ruch lub jego brak. Dodatkowo z włączonym trybem parkingowym da się włączyć włączyć wykrywanie ruchu co skutkuje nagrywaniem w normalnym trybie jeśli na parkingu coś wykryje (mimo ustawionego time-laps)

Wróciłem do 1.3, time laps wrócił do normy i na karcie zapisuje tylko przy wykrytej zmianie w obrazie.

Odpowiedz
(29-12-2018, )jordan87 napisał(a): Witajcie

Ja ostatnio zakupiłem A129 i według mnie znalazłem błędy w sofcie 1.5.
Przy opcjach time-laps i low-bitrate w trybie parkingowym kamera nagrywa cały czas, bez względu na wykryty ruch lub jego brak. Dodatkowo z włączonym trybem parkingowym da się włączyć włączyć wykrywanie ruchu co skutkuje nagrywaniem w normalnym trybie jeśli na parkingu coś wykryje (mimo ustawionego time-laps)

Wróciłem do 1.3, time laps wrócił do normy i na karcie zapisuje tylko przy wykrytej zmianie w obrazie.
It's not a bug, it's a feature.

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk
Dawid Lorenz

Wideorejestratory24.pl
Wideorejestratory.pl
Z kuponem AUTOWRZUTA forumowicze kupują taniej :-)

Odpowiedz
Feature kosztem innego, który był wcześniej dostepny Smile

Użytkownik powinien mieć możliwość uruchomienia starego tryby (time-laps z wykrywaniem ruchu)

Odpowiedz

Skocz do: