Witaj! Logowanie Rejestracja

Ankieta: czy jestes zadowolony z tej baterii na ogniwach LiFePO4, ktorej?
TAK [Cellink B, NEO6, NEO9, PRO]
TAK [Blackvue B-124]
TAK [IROAD POWER PACK / GPACK]
NIE jestem zadowolony...
ciagle sie zastanawiam...
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cellink B [Power Bank zaprojektowany dla kamer CAR DVR]
Oczywiscie ten Thinkware power bank to tez produkt Cellinka, z tym ze tutaj jakis musial byc Deal z producentem ze wykonaja im nowa baterie z inna pojamnoscia niz wtedy byly dostepne.

To generalnie stara juz bateria (2017) byla ona na forum i bylo wspolniane ze to EGEN/Cellink.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
[Obrazek: untitlvdv.png]

Odpowiedz
A ja napisałem do Mikołaja list, może byłem grzeczny i dostanę Neo9 Big Grin
Już się nie mogę doczekać Tongue
Mylić się jest rzeczą ludzką, więc popraw mnie jeśli się mylę Tongue

Było: Eyes Tongue
Było: A119S GPS + Evo128GB + Graphene
Jest: A129Duo GPS + Evo256GB + Graphene

Odpowiedz
Jest super Smile
Wiem, bo mam od wczoraj Smile
[Obrazek: yyem9beu]

Odpowiedz
Na gorze jest ankieta..
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.

Odpowiedz
Heh, pyknąłem w niej chwilę przed przeczytaniem Twojego posta Smile
[Obrazek: yyem9beu]

Odpowiedz
@pizdys czy moglbys sie wypowiedziec na temat zapalania sie lub wybuchania ogniw LiFePO4 ? Dzisiaj pochwalilem sie znajomemu ze w dwoch autach mam cellinki - powerbanki z LiFePO4 na co on zapytal czy nie boje sie ze auto mi sie zapali Smile ... z koniem ciezko sie kopac wiec odpuscilem temat. Ale z ciekawosci chcialem piznac Twoje zdanie. On twierdzil ze sa artykuly pod haslami LiFePO4 explosion ...

Odpowiedz
@luk4as, z przyjemnoscia sie wypowiem bo prowadzilem w tym temacie zakrojone testy aby celowo doprowadzic do "eksplozji" cellinka i oto jakie trudnosci napotkalem:

1) Cellinki uzywaja baterii w obudowach cylindrycznych z zaworem cisnieniowym,
wyglada to tak ze bateria jest w metalowej oslonie ktora ma w sobie zawor cisnieniowy 

ogniwa IRF26650 sa na 3.2V i w cylindrycznych oslonach doklanie takich:

[Obrazek: 18650shell.jpg]
[Obrazek: sns.jpg]
http://www.batteryspace.com/18650-Cylind...-ring.aspx

ta obudowa (metalowy cylinder) ma w sobie precyzyjny zawor cisnienia (2.5MPa) ktory nie pozwala baterii ekspolodowac w przypadku (np wypadku) i zwarcia pomimo zabezpieczen, producent dolozyl widac starania aby bateria spelniala ponadprzecietne normy bezpieczenstwa ktorych nawet sam akumulator samochodowy nie ma...

2) Przeladowanie lub nadmierne wyladowanie jest kontrolowane przez BMS, na 2 poziomach (w samym IC oraz dodatkowo modul sprawdzajacy poziom naladowania), jest tez zabezpieczenie temperaturowe, jest to o tyle wazne ze przy wyladowaniu lub przeladowaniu bateria zaczela by sie gotowac i cienienie by otworzylo zawor, bateria zwyczajnie by sie uszkodzila i "zasyczala" (ale nawet tego nie uslyszysz), nie bedzie widoczego dymu bo cienienie nie jest duze, a sama pojemnosc pojedynczej baterii nie jest duza (3Ah w Cellinku B oraz 1.5Ah w NEO6 oraz NEO9). Sama technologia LiFePO4 jest z uwagi na zastosowana chemie mniej podatna na samozaplon a juz napewno nie w obudowie ktorej za zadaniem jest zamknac baterie i jedynie wypuscic nadmiar cisnienia w przypadku uszkodzenia (nie ma szans na pojawienie sie ognia).

3) mimo to postanowilem full naladowana baterie LiFePO4 dokladnie z Cellinka B (tam sa wieksze niz w NEO6 / NEO9)
z calej sily rzucac o sciane, skakac po nich, ponownie rzucac o beton, i efekty tego sa takie (moje zdjecia, moja reka):
bateria srebrna jest bez oslony, niebieska jest nadmiernie wyladowana:

[Obrazek: 2018040416.jpg]

[Obrazek: 201804kdk.jpg]

zadna z baterii nie ekspolowala,
mimo to zawor sie nie otworzyl,
bateria naladowana na full (srebrna) zrobila sie ciepla (okolo 40C), po czym ostygla (pokazalo 0.1V) i nic wiecej sie nie wydarzylo.

Sa baterie ktore moga ekslodowac lub sie zapalic, mowa tu bardziej o bateriach Li-Ion oraz Li-Po, lub w tym ksztalcie, ale nawet one tez moga miec zawor ciecnieniowy ktory ma zapobiec ekplozji juz pojawieniu sie ognia:

[Obrazek: newest32v1.jpg]

nizej zdjecia Cellinka B oraz Cellinka NEO (bez obudowy):

[Obrazek: 11ckc.jpg]

[Obrazek: 22ili.jpg]

[Obrazek: 33brb.jpg]

Polecam zobaczyc film tego goscia nizej (BALDTV), szczegolnie o bateriach BYD - sa to baterie LiFePO4 (sam takie posiadam) jest tam duzo jest o ich bezpieczenstwie oraz narzucancych ograniczeniach w Europie na cala technologie baterii szczegolnie LiFePO4, zrozumiecie dlaczego Cellnki i inne dobre baterie LiFePO4 sa drogie, a import celowo jest ograniczany po przez duze oplaty Celne (pomimo braku fabryk w EU - Kuriozum 21Wieku!!!!).

Film jest dlugi ale polecam zobaczyc caly aby zrozumiec schemat dzialania i jak sa tworzone ograniczenia (i po co):

BYD to najwiekszy producent baterii LiFePO4 na swiecie
daja 12lat gwarancji na baterie oraz gwarantuja ze osiagna ponad 10 000 cykli nie tracac wiecej niz 80% pojamnosci
https://www.theicct.org/sites/default/fi...SEDEMA.pdf

https://insideevs.com/byd-begin-producti...tery-2015/

[Obrazek: b2.jpg]

BYD = LiFePO4 [lithium-manganese-iron-phosphate cathode material (LMFP)]

https://youtu.be/rdr1MSz8jds

Odpowiedz
Dziekuje

Odpowiedz
(04-11-2018, 00:24:05)pizdys napisał(a): Polecam zobaczyc film tego goscia nizej (BALDTV)...

Bardzo ciekawy film. Pazerność koncernów na kasę niszczy rozwój technologiczny i całą Europę. Przykre. To samo czyniła zmowa cenowa i sztuczne postarzanie produktów. Wyciągnąć jak najwięcej kasy kosztem społeczeństwa i środowiska. A mogliśmy być już tak daleko.
[Obrazek: bez2png_qsqharr.png]

Odpowiedz
Zaklamana Europa rzadzona przez przekupne elity, agnetow, mafie, ktore dluzej nie moga zatrzymywac rozwoju (ale skutecznie go utrudniaja).

wracajac:
Temat samochodow elektrycznych (ktorych rozwoj jest nieunikniony) jest bardzo ciekawy,
w UK slynne londynskie taxowki spalinowe:

[Obrazek: taximinica.jpg]

https://www.telegraph.co.uk/motoring/new...apses.html

zostaja wyparte przez samochody elektryczne, skala jest ogromna, bo nie oplaca sie jezdzic spalinowym samochodem, w porownaniu do elektrycznych samochodow typu BYD E6 (ladujacego sie w 15min do 80% dajacego 300km), baterii w E6 nie wymienia sie w nim przez nastepne 20lat !!!! Osczednosci sa ogromne, praktycznie jezdzi sie za free, a naprawa BYD E6 jest prosta i kazdy w domowych warunkach silnik moze sam wymienic, brak olejow, i innych awaryjnych elementow...

Dlatego w UK trwa walka "starych" taxowkarzy ktorzy ledwo zarabiaja na "chleb" z tymi na samochodach elektrycznych, tego typu samochody (zdewastowane) na aukcjach to norma:

https://www.ebay.co.uk/itm/Byd-E6-Ev-Pro...rk:23:pf:0

[Obrazek: dew1.jpg]

https://www.ebay.co.uk/itm/EV-Byd-E6-Sal...:rk:1:pf:0

[Obrazek: dew2.jpg]

21 wiek, ciezko o rewolucje przemyslowa bo na starej jeszcze wielu chce zarobic.

Odpowiedz
(04-11-2018, 10:03:00)marekelb napisał(a):
(04-11-2018, 00:24:05)pizdys napisał(a): Polecam zobaczyc film tego goscia nizej (BALDTV)...

Bardzo ciekawy film. Pazerność koncernów na kasę niszczy rozwój technologiczny i całą Europę. Przykre. To samo czyniła zmowa cenowa i sztuczne postarzanie produktów. Wyciągnąć jak najwięcej kasy kosztem społeczeństwa i środowiska. A mogliśmy być już tak daleko.

Dokładnie tak, jak się spojrzy na fakt że w 1930 roku było już w USA 30 tyś jeżdżących samochodów elektrycznych a przez 80 lat niewiele się w tej technologii zmieniło to wnioski same się nasuwają. Nawet baterie paluszkowe konstrukcyjnie wyglądały bardzo podobnie 70 lat temu, jedyne co się zmieniło to zwiększyli pojemność.
Celowe spowalnianie tej technologii by zarabiać na ropie. Bo jeśli się ktoś nie zastanowił jeszcze, to większość rzeczy jest robione na bazie ropy(przemysł paliwowy, farmaceutyczny, chemiczny, motoryzacyjny) lub spalając ją(tu każdy zna odpowiedz).
To setki miliardów dolarów rocznie, żaden potentat, szejk czy korporacja nie zrezygnuje dobrowolnie z takiej kasy. Aż się skończy ropa....
Mylić się jest rzeczą ludzką, więc popraw mnie jeśli się mylę Tongue

Było: Eyes Tongue
Było: A119S GPS + Evo128GB + Graphene
Jest: A129Duo GPS + Evo256GB + Graphene

Odpowiedz

Skocz do:

Browsing: 2 gości